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Dear Mr. wudl

‘a county tréapurer for lic funds deposited with a bank,

ry provisions for county treasurers

to revise the law in relation to county treasurer”, Ill. Rev,
Stat. 1973, ch. 36, par, 4b) and for county treasurers of
counties over 150,000 in 'populatiom (sec. 4 of “AN ACT
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~concerning county treasurers, etc.”, Ill. Rev, Stat. 1973,

ch. 36, par. 20.) Since Lee County has a population of less
than 150.000. the first cited statutory provision is relevant.
It provides in part as followss | '

*§ 4b. 1In counties having a population
of less than 150,000 the county board, when
requested by the county treasurer, shall designate
a2 bank or banks or other depository in which the
funde and other public moneys in the custody of the
county treasurer may be kept * * # Each bank desig-
nated as a depository for funds or moneys shall,
while acting as such depository, furnish the county
board with a copy of all statements of resources
and liabilities wvhich it is required to furnish to
the Department of Pinancial Institutions or to the
comptroller of currency; provided, that, except
as otherwise hereinafter provided in thie Section,
if such funds or moneys are deposited in a bank,
the amount of such deposits shall not exceed
75% of the capital stock and suxplus of such bank,
and the county treasurer shall not be discharged
from responsibility for any funds or moneys
deposited in any bank in excess of such limitation.

The county treasurer may require any bank
selected as a depoaimg to deposit with him
securities equel in market value to the amount
of the funds or moneys deposited, and such county
treasurer is authorized to enter into an agree-~
ment with any such depository bank relating to
the deposit of securities # ¢ & *

in regizd to this provision you ask the following
four questions: ‘
*l. Are undividéd profits and resexves, eclud

resexves for bad debts, included in the bank's
capital stock and surplus?
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2, Are there any guidelines for acceptable securi-
ties conatituting bank capital stock and surplus?

3. 1In Qetermining 75% of the bank's capital stock "
and surplus, does the $100,000,00 F.D.X.C.
insurance coverage apply? ,

4. Does the 75% figure referred to in the above
statute refer to the totality of County
accounts, or does it refer to separate accounts,
e.g. County Collector money and County Treasurer
money."” .

In anewer to your first and third questions, the .
capital stock and surplus of a bank is a well-defined texm.
It does not include undivided profits, reserves, or F.D.I.C. |
insurance. In Chicago Title & Tr. Co. v. Cent, Tr, Co., 312
Ill. 3926, the Illinois Supreme Court defined “"surplus® and
"eapital stock® as follows:

& # # The item designated as ‘'surplus' repre-

sents permanent surplus or a liability that is

carried permanently on the booke and is xarely

ever decreased or increased except by necessity,

in case of a loss to the bank or in case of an

increase by reason of a new declaration of a

permanent fund to be carried under that designation.

The undivided profits are the funds usually drawn

on to pay the declared dividends of the bank. The

temm ‘capital stock’' requires no explanation, * ¢ # ©

The distinction between undivided profits and surplus
has been defined by the Supreme Court of North Dakota in Sarles
k, 156 M.W. 556 (191S5) as followss

® ' * %O

_ It is also well to remember that there
is a gharp distinction between undivided
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profits and surplus., Surplue, like the capital
stock, constitutes the working capital of the

bank and is, in addition, a fund for the protection
of depositors. The undivided profits, on the
centrary, is a temporary fund changing in size from
day to day and carried only until dividend periods,
when it is distributed to the stockholders or
transferred to the permanent surplus. It is the
fund from which the expenses and losses of the
bank are paid.”

Undivided profits may be tranaferreﬂ to aurpiua. but until it
is done, undivided profits are not considered part of surpl.ua.
In answer to your second question the cited statutory

provisions do not define, nor provide, guidelines for acceptable

securities vhich may be deposited by a bank with the county
treasurer. The kind of securities which may be deposited with
the county treasurer iz left to the discretion of the county
treasurer. However, he could not regquire the deposit of
gsecurities in which a bank is not allowed to invest. Limitation
on the kinds of securities in which a bank is allowed to invest
is provided in the Illinois Banking Act. (Ill. Rev. Stat, 1973,
ch. 16 1/2, pars. 101 et seq.) Bumerous statutory provisions
also authorize banks to invest in bonds of specific public
bodies, |

As a guideline for the kinds of securities which
could be accepted by a county treasurer, I refer you to
section 11 of "AN ACT in relation to State monies” (Ill. Rev.
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Stat. 1973, ch, 130, par. 30), and section 2 of "AN ACT
relating to certain investments of public funds by public
agencies”, (Ill. Rev, Stat. 1973, ch, 85, par. 902.) The
first cited provieion lists the kinds of securities the State
Treasurer may accept as security for deposit of State monies.
The gecond cited provision liste the kinds of securities in
which public funds may be invested. The second list is more
 limited than the first, 1f a security is considered acceptable
for investment of public funds or is éecurity of State deposits,
then it should also be considered safe as a security of county
funds. Neither of these provisions is binding on the county
treasurer foi the purpose discussed. They are cited only as .
a guide for the kinds of securities which could he considered
accéptable.

In answer to your fourth question, I am of the opinion
that the amount of deposits which may not exceed 75% of the
capital and surplus of the depository bank refers to the totality
of county funds and other public monies in the custody of the
county treakuxmr in his capacity as county treasurer, and also
in any official capacity incidental to his incumbency of the
office of county treasurer. However, as I advised in opinion
No. 8-794, the county treasurer may hold funds cther than in his
official capacity and such funds would not be éonsidered as
funds held by a county treasurer for purposes of the cited
astatutory provisions.
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The terms "county treasurer® and “county monies”
are defined in section 1 of "AN ACT concerning county treasurers®
(Ill. Rev, Stat, 1973, ch. 36, par. 17) as follows:

] * N ®

The term ‘county treasurer’ shall include
the county treasurer vhen acting as such or in
any other official capacity incident to his
incuzbency of the office of county treasurer.

The term ‘county moneys' shall include all
moneys to whomsoever belonging, received by or
in possession or control of the incumbent of the
office of county treasurer when acting as such or
in any other official capacity incident to his
ency of the office of county treasurer.

* *w bt

While these definitions do not appear in "AN ACT to revise the
law in relation to county treasurer® (Ill. Rev. Stat. 1973, ch.
36, pars, 1 '_g_g Seq.) they apply to all county treasurexs for
they .,a.;'é merely deelamtmty of the 1&4. In The Peopile v. ‘M
Englewood Bank, 353 Ill. 451 at 465, the Supreme Court stated:

"® * % The constitution of 1870 provided for the
offices of State and county treasurer without
preseribing any general duties. 1In the absence of

a constitutional definition of his powers and duties
the primal functions of a treasurer are necessarily
implied. He is required to perform the duty of
receiving and safely keeping the public funds vhich
are entrusted to him, even in the absence of a statute.
The very name given to his office denotes his cbliga-
tion in this regard and the constitution implies it.
Both the power and the duty of receiving and safely
keeping the public funda entrusted to him are within
the purview of the powers and duties which are
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:;:tg::y bc .deytived of the power nor relieved of

By ammn 176 of "AN ACT to revise the l.aw in rela-
tion to the assessment of property and the levy and collection
of taxes, etc.” (Ill. Rev. Stat. 1973, ch. 120, par. 657), the
treasurers of all counties are ex-officio county collectors
of their respective counties. In opinion No. $-573 I advised
that the funds received by the county treasurer as ex-officio
county collector are county monies. Therefore, in response
to your specific example, the funds held by the county treasurer
as county collector muat be added to funds held by the county
treasurer as county treasurer in determining whether the
limitation has heen exceeded,

Very truly yours,

ATTORNEY GENERAL




